XXIX Софийски международен панаир на книгата – на лов за любими заглавия и нови открития

26 - Ноември - 2010

     На 07 декември, вторник, от 11:30 часа официално ще бъде открит XXIX Софийски международен панаир на книгата в НДК. В празничната сутрин Джаз формация „София” ще радва посетителите на изложението с красива музика.

     Тази година Асоциация „Българска книга”, която организира книжния форум, увеличава неговата продължителност с един ден – досега той продължаваше от сряда до неделя. Работното време на панаира също е удължено до 20:00 ч., с цел да се даде възможност на повече хора да посетят изложението и след работа. Входът ще бъде свободен за цялото времетраене на събитието. Книжният форум ще продължи до 12 декември.

     В предстоящото издание на Софийски международен панаир на книгата изложителите са над 110. Щандовете им ще бъдат разположени от 1 до 3 етаж в централната сграда на НДК. Организаторите отчитат висок интерес сред чуждестранните участници в изложението. От 07 до 12 декември посетителите в НДК ще имат възможност да се запознаят отблизо с литературата и културата на Франция, Испания, САЩ, Норвегия, Русия, Иран, както и с изданията и дейността на европейската мрежа за литература и книги – „Традуки”. Площта, върху която ще бъде изграден панаирът, е над 1000 кв.м.

     Тазгодишната културна програма в рамките на форума ще бъде наситена и многообразна. Големият акцент ще бъде организираната от Асоциация „Българска книга”, съвместно с Асоциацията на европейските издатели на учебници, международна конференция на тема: „Европейски практики за избор и разпространяване на учебници“. В срещата участие ще вземат гости от различни европейски страни, които ще представят доклади, ще водят дискусии и ще решават проблеми, пред които са изправени издателите на учебници днес.

     Издателство „Колибри” празнува 20 години от създаването си и също е подготвило изненади и срещи с обичани свои автори – като Гоце Смилевски и Катрин Панкол.

     Специално за панаира пристига и известната американска писателка - Маги Стийвотър, чийто книги достигат до българския читател от издателство „Кръгозор”. Домакините й подготвят интересно събитие за най-верните й фенове – тийнейджърите.

     Издателство „Бард” ще срещне посетителите с  младия български писател Димитър Божанов.

     Екипът на издателство „Сиела” подготвя дискусия на тема "Българската книга по света, българските писатели в чужбина"- с участие на Румен Леонидов, Леа Коен, Деян Енев, Светлозар Желев и Давид Вайцман. В програмата им е включено и раздаването на специални автографи от българските автори на издателството, които ще гостуват на щанда на „Сиела” по време на панаира, сред които – Алек Попов, Теодора Димова, Людмила Филипова, Захари Карабашлиев, Ваня Щерева и др.

     Издателство „Персей” ще посрещне и предшественика на Дан Браун – Том Егеланд, който пристига на панаира за представянето на най-новата си книга.

     Като допълнение - европейската мрежа за литература и книги „Традуки” ще предложи на книгоманите интересни срещи и дискусии с писатели, както и кръгла маса, в която ще участват изтъкнати наши преводачи.

     Това са само част от събитията, които ще очертаят културния календар на международния книжен форум.

 

     По време на панаира, по традиция, ще бъдат връчени и наградите „Бронзов лъв”.

     Не на последно място се нарежда концертът на Симфониета „София” към Общински културен институт „Надежда”, който също ще се проведе в рамките на панаира, непосредствено преди европейското турне на оркестъра. Събитието е с вход свободен и ще се състои на 11 декември, от 19:00 часа, в зала 11 на НДК.

     XXIX Софийски международен панаир на книгата ви очаква – на крилете на думите!

За повече информация:

Асоциация „Българска книга”

02/958 15 25; 958 92 11

bba@otel.bg

x