Бронзов лъв 2009

10 - Февруари - 2010

На 02.12.2009 г., в Националната художествена галерия, на пл. „Батенберг” №1, Асоциация „Българска книга” отбеляза своята петнадесета годишнина с празничен коктейл, на който присъстваха над 150 гости. Сред тях бяха представители на държавни институции, други творчески съюзи и чуждестранни колеги, с които Асоциацията осъществява тясно сътрудничество.

На същото тържество беше връчена и наградата на Асоциация „Българска книга” - „Бронзов лъв” 2009. Тази година отличието се присъжда в две категории - най-добър издателски проект и издателски проект с най-голяма обществена значимост. Първата награда е излъчена от експертна комисия, а изданието с най-голямо обществено значение е избрано от жури, в състава на което влизат журналисти от българските медии.

Голямата награда и статуетка „Бронзов лъв” за 2009 г. беше присъдена на поредицата „МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО”, осъществена съвместно от издателство „СИЕЛА СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ” АД и Институт за изследване на близкото минало.

В категория за издателски проект с най-голяма обществена значимост журито от журналисти отличи 2 издателски проекта:

За българско заглавие - „ИСТОРИЯ НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ” - съвместен проект на издателство „СИЕЛА СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ” АД и Институт за изследване на близкото минало.

За чуждестранно заглавие - „Атлас изправи рамене” на Айн Ранд, съвместен проект на издателство „Изток-запад” и издателство „Мак”.

x