Салон на книгата - Варна 2007

05 - Септември - 2008
Първи Салон на книгата – Варна 2007 се проведе от 29.03 до 2.04.2007 г. в Двореца на културата и спорта гр. Варна.

Организатори на изложението са Асоциация ”Българска книга” и Община Варна На площ от 700 кв.м над 50 български издателства представят хиляди свои заглавия. Варненският Салон на книгата е първото национално изложение, което се организира извън столицата от 70 години насам. Той е продължение на традицията в провеждането на книжни изложения в морската ни столица. На 28 юли 1927 г. във Варна е открита първата национална литературна изложба у нас.

Участници в Салона на книгата Варна 2007 са и Френският културен институт, Гьоте институт, Културното представителство към посолството на Ислямска република Иран у нас.

Културната програма на Салона на книгата - Варна 2007 г. включва премиери на нови заглавия, дискусии, награждаване на победителите на регионално ниво в Националния конкурс за съчинение на тема: “Какво ми дава книгата?”.

В рамките на Салона са организирани три изложби. Изложбата “Кирилските азбуки”, обиколила Европа, ще гостува две седмици. Издателство “Бард” ще представи 56 рисунки на младите художници Калина Атанасова, Ертан Мусов, Юлиан Манев и Любомира Стоянова от Варна по книгите на Джон Р.Р. Толкин. Гостите на Салона на книгата – Варна 2007 г. ще могат да се запознаят с илюстрациите на Кирил Гогов, Виктор Паунов, Регина Далкалъчева, Яна Левиева, Николай Алексиев - преподаватели от катедра ”Книга и печатна графика” в Националната художествена академия.

Програмата на Салона на книгата включва и работилница за подвързване на стари книги както игра с талони – “Книгата на моите мечти”. Състезание “100 лева за най–ценните книги от Салона”, конкурс “Най–старата книга в домашните ни библиотеки” и състезание в училищните библиотеки, за ученици от 10 клас са другите съпътстващи инициативи от книжното изложение.

Медийни партньори на Софийски международен панаир на книгата са БНТ, БНР, Радио Варна.

x